Spring naar inhoud

Marije Koets: Ik ben geen liefhebber van de middelmaat

9 december 2010

Een gesprek met Marije Koets over leiderschap

In misschien wel een van de lelijkste kantoorpanden van Nederland ontmoet ik misschien wel de meest flamboyante directeur van een groot bedrijf. Marije Koets is een van de drie bazen van Vitae, een intermediair voor interim professionals met 1.500 medewerkers. Voor het gesprek kreeg ik van mensen uit mijn netwerk terug dat Marije een bijzonder mens is, maar ook wel vermoeiend en soms over-the-top. Na anderhalf uur zijn we gestopt met het gesprek door de haperende, verkouden stem van Marije. Anders hadden we nog wel een halve dag kunnen doorpraten. Marije is pure creatieve energie!

Oordeel
Het is ook best vermoeiend met me, maar het is ook best vermoeiend om mij te zijn. Ik ben continue gericht op verbetering. Ik denk altijd: ‘Het kan niet anders dan dit het beter, mooier, intenser kan.’ Ik functioneer lekker, en ben scherp als het spannend wordt, als we de uitersten zoeken. Ik hou dan slecht rekening wat dat met de ander doet. Ze willen vaak meer bedenktijd voordat ze zich uitspreken, terwijl ik trigger op snelheid. Tempo, tempo.

Waarom doe je dat?
Omdat ik denk dat het beter kan. Dat is een drive op zich. We zijn extreem veel oké met de middelmaat. Blijkbaar is dat een concessie die we collectief gedaan hebben, dat de middelmaat goed genoeg is. Dan zijn mensen relatief gelukkig, verdienen we relatief makkelijk ons geld, hebben we een relatief mooi bedrijf, waar mensen relatief tevreden zijn.

Nou en?
Ik ben geen liefhebber van de middelmaat. Er wordt dan namelijk geen verschil gemaakt. De bron van geluk ligt bij het gevoel dat je jezelf in beweging brengt en je dus ontwikkeld. Het gevoel dat je excelleert in de fase waarin je op dat moment bent. Zo breng ik twee dingen bij elkaar. Mijn eigen excelleren en van daaruit de organisatie laten excelleren. Het gaat mij niet om de wereld verbeteren, ook al is dat mooi als ik op mijn manier mijn eigen wereld, en daarna de wereld van Vitae en daarna de wereld van werk een beetje zou kunnen verbeteren. Als het beter kan, laten we het dan alsjeblieft doen.

Hoe werkt dat binnen Vitae?
Je ontwikkelt je nooit omdat een ander zegt dat het moet. Dat kan alleen vanuit intrinsieke motivatie. Leg het eigenaarschap, het stuur van de eigen ontwikkeling bij de professional. Dat doet twee dingen. Er is geen vaag collectief wat ‘de organisatie heet’ die blijkbaar allerlei dingen moet faciliteren voor jouw ontwikkeling en dus ook niemand die je de schuld kan geven. Zelf aan het stuur zitten van je eigen ontwikkeling betekent ook dat je er ook op beoordeeld wordt. Dan kijk je wel uit voor het weglopen van de pijn die bij ontwikkeling komt kijken. Want dan voel je dat ook in je portemonnee. Dit is de deal die je maakt als je binnenkomt. Jij wordt een goed professional.

Wie zorgt er voor de balans?
Daarom zou ik deze organisatie nooit alleen mogen besturen. Organisaties die door één iemand bestuurd worden zijn een gevaar op de weg. Dus ik wil een lans breken voor gedeeld leiderschap. Bij Vitae zijn we met zijn drieën verantwoordelijk voor het bedrijf: strategie, operatie en resultaat. Hiervoor zijn we evenredig verantwoordelijk. We hebben alle drie aan ander aandachtspunt en een andere vakinhoudelijke kracht. Dat houdt elkaar enorm op spanning. De drie aandachtsgebieden zijn Merk (red. Marije’s vakgebied), Vakmanschap en Resultaat. Met zijn drieën voer je een scherp spel en samen zorgen we ervoor dat er niet een uit de bocht vliegt. Hierdoor worden we nooit een 100% resultaat gedreven organisatie. Dus je hebt een aandachtsgebied vanuit je eigen vak, maar bent ook gezamenlijk verantwoordelijk voor het eindresultaat. Dat nuanceert enorm voor iemand die zo hysterisch is als ik. Basis voor deze samenwerking is natuurlijk respect en gezamenlijkheid. Als je alle drie gaat trekken aan de hoeken van die driehoek, dan rekt deze op en wordt het dus beter en mooier.

Tip
Durf zonder angst te bezien wie je bent en dat mee te brengen naar wat je doet. Als je daarin je zoektocht inzichtelijk durft te maken, dan boort dat zoveel liefde en energie aan dat je met elkaar verschil kan maken.

Advertentie
7 reacties leave one →
 1. 21 januari 2011 16:15

  Ik ben net het boek van Jaworski over Synchroniciteit aan het lezen en schrijf dit met kippenvel.Ondergetekende is 41 jaar lijnmanager geweest en besloot twee jaar geleden de (Focus Conferences)
  leergang Authentiek Leiderschap op de Nyenrode Business Universiteit te volgen. Dat was het feest der (h)erkenning. Daarna volgde ik de colleges van John Kotter en Marshall Goldsmith. Bij het college van John Kotter dacht ik dat het alleen zou gaan over de stappen
  in verandermanagement. Ja, dat stipte hij wel even aan. Voor de rest had hij het over mensen, leiderschap en empowerment. Kippenvel. Marshall Goldsmith zegt ook de juiste dingen. We moeten terug naar de basis. Hoe ga je met elkaar om? Hoe ben je in staat je club te
  motiveren, je team te betrekken, binden en boeien, het ziekteverzuim laag te houden en het verloop te beperken? Het blijkt dat het niet gaat om processen, procedures,programma’s, projecten, dashboards, benchmarks et cetera, maar om MENSEN.

  N.a.v bovenstaand schreef ik het artikel “Authentiek Leiderschap- warm bad of koude douche-” en besloot ik me volledig te weiden aan
  leiderschap, met de volgende perssonlijke missie:

  “Ik wil een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van)
  -nieuw- Leiderschap.

  Als ik in staat ben om de komende 5 jaar gemiddeld 1 manager per week te laten denken en functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat achter. (250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en – last but not least – ergens tussen de 2.500 en 10.000 Medewerk(st)ers die hun energie halen uit hun werk. Mooie start van 2011 denk ik zo.

Trackbacks

 1. Het Nieuwe Werken – Innovatie of bittere noodzaak? « Glenn van der Burg's Blog
 2. Innovatie of bittere noodzaak? – Het Nieuwe Werken Blog – Verruimt uw inzicht in Het Nieuwe Werken
 3. Het Nieuwe Werken – Innovatie of bittere noodzaak? « Glenn van der Burg's Blog
 4. Almost there! Eerste drukproef binnen « Boven het maaiveld
 5. Almost there! Eerste drukproef binnen « Glenn van der Burg's Blog
 6. Wees onredelijk « Boven het maaiveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: