Spring naar inhoud

Deadline

16 augustus 2011

‘Dan moeten we nu ook concreet aan de slag met de omslag, de flaptekst en er moet natuurlijk een foto van je komen’, aldus Eduard Richter mijn uitgever. Klinkt wel stoer toch? “Mijn uitgever.” En ook nog steeds ietwat onwerkelijk. Als een soort toekomstdroom die vast nooit uit gaat komen. Nou, ik ben wakker hoor! Het ‘ongoing proces’, de organische ontwikkeling en ruimte laten voor de creatie is helemaal voorbij. Tijd voor planning en deadlines.

Foto van Brochure Spectrum uitgeverij

Brochure van Uitgeverij Unieboek Spectrum

Uitgever Eduard maakte me bruisk wakker: ‘Je wil nog steeds dat je boek voorjaar 2012 in de winkel ligt?’ Ik vond dat nog best ver weg klinken, dus ach dat lijkt me prima. Even terug rekenen zorgt ervoor dat ik dan na mijn vakantie (en dat is ongeveer nu) de cover moet goedkeuren, de flaptekst geschreven moet hebben en met mijn grote hoofd op de foto moet. Want net als in de mode industrie krijgen ook boekhandels een half jaar van te voren een prachtige catalogus met daarin alle nieuw te verschijnen boeken. In mijn geval een boek dat nog voor een behoorlijk deel geschreven moet worden. De boekhandel bazen gaan dan rustig nadenken of ze mijn schrijvelarij willen opnemen op hun uitpuilende rekken vol met boeken.

Het is dus nu voor het echie geworden. Eng, en heel erg gaaf. Volgens mij de combinatie van gevoelens die bevestigen dat ik in de goede modus zit, een leer- en ontwikkelmodus. Ik heb net de cover van het boek goedgekeurd. Dinsdag komt de fotograaf. Spannende uitdaging voor hem om mijn hoofd prettig vast te leggen zodat mensen bij het omdraaien van het boek niet al te erg schrikken.

Hoe staat het dan met het schrijven? Nou ja, dat gaat eigenlijk best goed. Ik schat in dat ik ongeveer op de helft zit. Voor mijn boek weet ik welke puzzelstukjes ik wil schrijven. Mijn eigen zoektocht, waarin ik terugblik op anekdotes waarvan ik heb geleerd, gekoppeld aan leerzame modellen en theorieën. Belbin, Quinn, Spiral Dynamics, maar ook Deugdenethiek van Aristoteles. Gesprekken met leiders die ik tegen ben gekomen: Bert van Boggelen, Alexander Pechtold, Hans Couzy, Marije Koets, Theo Rinsema, Tex Gunning, Trude Maas en Alexander Rinnooy Kan. Alleen Salem Samhoud en mijn vader moet ik nog spreken. Hiermee zijn bijna alle puzzelstukjes gemaakt. Maar ja, dan nog al die stukjes tot een eenheid smeden.

Juist hier zie ik tegenop. Nog nooit eerder gedaan, geen ervaring, geen theorie, geen leermeester. En aangezien ik voel dat me dat gaat blokkeren…. probeer ik er maar gewoon niet aan te denken. First things first! Eerst maar alle puzzelstukjes verzamelen. Als ik ze allemaal heb, dan sluit ik mezelf maar een week op en kom naar buiten met een boek. 31 december 2011 dan moet het klaar zijn…

One Comment leave one →
 1. 24 augustus 2011 01:08

  Hoi Glenn,

  spannend man! Dat schrijven….hels. Maar je kunt het prima, hebt een pakkende schrijfstijl. Misschien eens bomen binnenkort? Kan nog afdoende horrorverhalen vertellen over die laatste loodjes en uitgevers……Zouden zowiezo datum prikken.

  ik mail je. Succes met de deadlines!
  groet
  Alex

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: